Ιστορική Αναδρομή

Γενικά - Ιστορία

Το νησί της Εύβοιας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας. Η φήμη της Εύβοιας είναι μεγάλη ειδικά για την πολύ όμορφη φύση της.

Η Λουτρόπολη της Αιδηψού είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της βόρειας Εύβοιας σε όλον τον κόσμο, το ξακουστό όνομά της έχει κτιστεί κυρίως γύρω από τα ιαματικά της νερά. Είναι μέρος που διασκεδάζει, ηρεμεί και θεραπεύει.

Στη σκιά του Τελέθριου όρους τα Λουτρά της Αιδηψού συνδυάζουν την ομορφιά του τοπίου και τα νεοκλασικά καλοδιατηρημένα αρχοντικά της. Σύμφωνα με το μύθο, η θεά Αθηνά ζήτησε από τον Ήφαιστο να δημιουργήσει θερμά για τον προστατευόμενό της Ηρακλή, ώστε αυτός μετά από κάθε άθλο του να πηγαίνει και να ξεκουράζεται. Ο Ήφαιστος δε χάλασε το χατίρι της αδερφής του και χτύπησε με το θεϊκό σφυρί του τη γη της Αιδηψού. Αμέσως ανάβλυσαν τα θερμά, τα ιαματικά νερά.

Ακολουθώντας τις προσταγές του δωδεκάθεου και του ημίθεου Ηρακλή, οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες γίνονται τακτικοί επισκέπτες της Αιδηψού και δέχονται με ευγνωμοσύνη τις ευεργετικές επιδράσεις των λούσεων στα ιαματικά νερά. Ο Ανδριανός, ο Μάρκος Αυρήλιος και ο στρατηγός Σύλλας είναι λίγοι από αυτούς που άφησαν ιστορία στα δρώμενα της περιοχής. Μάλιστα, στις μέρες μας, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα ευρήματα της Ρωμαϊκής περιόδου είναι η σπηλιά στην οποία απολάμβανε ο στρατηγός Σύλλας τα λουτρά του.

Στην περιοχή της Αιδηψού υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28° έως 86°C. Το νερό των πηγών είνια πλούσιο σε ιχνοστοιχεία ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου. Στοιχεία με ευεργετικά αποτελέσματα σε ρευματολογικά, αρθριτικά και άλλα νοσήματα. Λουτροθεραπεία όμως προσφέρεται και από την ίδια τη φύση. Στη Δημοτική πλαζ των Λουτρών, θειούχα νερά χύνονται από ψηλά στη θάλασσα, αλλά και αναβλύζουν στην ακτή δίνοντας τη δυνατότητα του να συνδυάσει κανείς λουτροθεραπεία και θαλάσσιο μπάνιο.